Salon Rudolecká

Main banner

Banner left

info@salonrudolecka.cz
775 63 58 14

Banner right

Trojská 163/28
Praha 8

Nechte se u nás rozmazlovat:

Content

News

Salon Rudolecká

Page

JAK SI VYBRAT SPRÁVNÝ MAKE-UP?


Služby Jak si vybrat pudr? Líčení a barvové poradenství

Make-up. Ptáte se, jaké druhy make-upu máme? Jakým způsobem ho můžeme nanášet na pleť? A jak vybrat ten spravný make-up? Jeho výběr není pouze o správném odstínu, ale také o textuře a složení. Který je nejlepší právě pro Vás - tekutý, krémový, pěnový, pudrový nebo v tyčince? Důležité je, řídit se nejen odstínem, ale i typem pleti.

Správný make-up je nejlepším pomocníkem a ochráncem pleti. Již dávno neplatí, že pleti škodí, opak je pravdou, zlepšuje pokožku ihned po nanesení. Vytváří bariéru mezi pletí a okolním prostředím plným prachu, UV paprsků a dalších pro kůži nepříznivých látek a zároveň díky obsahu aktivních ingrediencí zlepšuje pokožku podobně jako krém.

Důležitý je jeho odstín, který by se měl co nejvíce podobat barvě vaší pleti, jen tak budete vypadat opravdu přirozeně a ne například jako oranžová maska. Proto je nutné si make-up vyzkoušet nejen na ruce, ale i přímo na obličeji a na denním světle, umělé osvětlení v obchodě barvu zkreslí, což znamená, že na denním světle bude make-up vypadat úplně jinak. Nebojte se proto poprosit prodavačku o vzoreček.

Jak si vybrat ten správný? Nutné je znát typ i barvu své pokožky.

Problematická pleť
Pro tento typ pokožky se nejlépe hodí lehký make-up bez obsahu olejů, s antibakteriálními složkami a pigmenty redukující zarudnutí a nedokonalosti pleti. Na zakrytí nedostatků, se kterými si make-up neporadí, použijte vhodný korektor. Na tento druh pleti určitě nepatří tuhé, krémové podklady, které sice výborně kryjí díky vysokému procentu barevných pigmentů, ale jejich těžká textura nedělá problematické pokožce dobře, během dne zdůrazní problematická místa.

Suchá pokožka
Suché pleti chybí lipidy a snadno ztrácí hydrataci, to vše ovšem dokáže správně doplnit vybraný make-up. Sáhněte po krémovém, hydratačním podkladu s výživnými látkami. Pudrové a tuhé varianty zavrhněte, pro suchou pokožku nejsou vhodné.

Stárnoucí pleť
Nutné je použít speciální podklad určený pro zralou pokožku s označením anti-age a youth, opticky rozjasňují povadlou pleť, zpevňují a celkově zlepšují její vzhled. Pudrový make-up Vám neudělá tak dobrou službu, usazuje se ve vráskách.

Rozšířené póry
Nutné je nejprve nanést v dostatečném množství podkladovou bázi, která zmatní a vyplní póry i drobné vrásky, tím sjednotí povrch pleti a make-up se pak neusadí na místech kde nemá. Po té naneste pudrový nebo tekutý make-up se složkami minimalizující vzhled pórů. Na tento druh pleti určitě nepatří hutné, krémové make-upy.

Unavená pokožka
Zaměřte se na přípravky s lehkou, sametovou texturou, obohacené o pleťové sérum a rozjasňující pigmenty. Zapomeňte na ultra-matující textury, zašedlá a povadlá pokožka potřebuje jas a zároveň zvýšit hladinu hydratace.

Nevíte jaký typ je ten Váš?
Přijďte se poradit...

Druhy make-upu

Tekutý
Je lehký, snadno se aplikuje, proto ho používá většina žen. Ne všechny ale vědí, jaké složení potřebují.
Pro suchou pleť je vhodný make-up, jehož základní složkou je olej. Smíšená a mastná pleť vyžaduje spíše make-up na vodní bázi.

Krémový
Je určen výhradně na suchou pleť - je těžší a velmi mastný, má výbornou krycí schopnost. Překryje i nedokonalosti na pleti jako například zarudlá místa, akné. Zafunguje často lépe než korektor.

V tyčince
Make-upy v tyčince mají vlastnosti korektoru - postarají se o extra krytí a sjednocení. Proto s nimi zacházejte opatrně.

Pudrový
Viz. podrobný článek jak si vybrat pudr

BB krémy
Dvojté písmenko BB krém je beauty/blemish balm, zkrášlující balzám, který pleť hýčká, chrání a hydratuje, umí v jednom kroku nahradit hydratační krém, make-up, rozjasňovač i korektor, chránit pleť před slunečním zářením a přitom pleti dodat přirozený vhled, jako byste jej na sobě ani neměla. Současně o pleť pečuje a podporuje její regeneraci, některé BB krémy v sobě navíc obsahují i přísady proti vráskám, proti stárnutí pleti, nebo bělící složky na pigmentové skvrny.
Od make-upu nebo tónovacího krému se liší barevnou škálou několika málo přirozených odstínů a také texturou, protože make-upy jsou obecně hutné a méně přirozené, zatím co BB krém přirozeně splývá s pletí.
BB se hodí pro mladé dívky i ženy, které neřeší drobné chybičky na pleti, neboť krémy kryjí minimálně a často jemné vrásky zdůrazňují.

CC krémy
CC znamená color control/correcting nebo-li barevně sjednocující. CC krém se více zaměřuje na korekci nedokonalostí pleti a zároveň na jejich příčinu. Je účinnější než jeho předchůdce.
CC krémy obsahují vyživující látky redukující zarudnutí a jiné barevné nesrovnatelnosti. Díky vyššímu obsahu pigmentů mnohé přípravky více kryjí a dokážou tak plně nahradit běžný make-up. Zároveň mají lehčí texturu, tudíž se lépe nanášejí a na pleti jej nevnímáte. Hodí se tak i na korekci mastnějších partií tváře a neusazují se ve vráskách. Klidně je můžete nanést kolem očí.

DD krémy
DD znamená daily defense, dynamic do-all. Poskytují každodenní ochranu. Tyto krémy jsou dokonalé, k nim už nepotřebujete vůbec nic. Přes svou ultra lehkou konzistenci jsou až neuvěřitelně krycí. K tomu nesou bezpočet dalších výhod, zmatnění, hydratace, redukce pórů, černých teček a podkožního mazu, vyhlazení pleti a zpomalení tvorby vrásek.

Jakým způsobem make-up nanášíme?

Štětec kabuki - skvěle se s ním aplikují tekuté i minerální make-upy, nedělá šmouhy, zapracuje produkt do vrásek i pórů a vytváří hladký, přirozený efekt. Hůře se s ním dostává do malých oblastí, jako jsou partie pod očima, nebo kolem nosu. Také musíte štětce pravidelně a opatrně prát, aby se v nich nemnožily bakterie, ale současně abyste zachovala jejich tvar a kvalitu. Jsou tedy náročnější na údržbu.

Beauty Blender (houbička ve tvaru kapky) - vypadá poměrně male, ale díky metodě nanášení se po namočení do vody zvětší asi o polovinu, takže se líčení znatelně urychluje. Práce s Beauty Blenderm je neskutečně snadná a rychlá. Díky tvaru kapky snadno nalíčíte velké plochy, ale velmi dobře se dostanete i do záhybů, pokud použijete špičku. Nabírá nepatrně víc produktu než štětec, ale podstatně méně, než klasické houbičky. Jeho údržba je jednoduchá, stačí ho po každém použití lehce vyprat šamponem bez silikonů.

Nanesení prsty - aplikace je rychlá, jen aplikujete make-up na obličej a rychle rozetřete. S tím se pojí i minimum zbytečně vypotřebovaného produktu. Jako výhoda se může jevit to, že vaše prsty mají teplotu, která si s make-upem rozumí. Asi největší nevýhodou je výsledný efekt, který nebude působit tak sametově, jako je toho možné dosáhnout s dobrým štětcem. Stejně tak se vám nemusí povést make-up dokonale rozetřít a celé dílo tak může mít zbytečné nedokonalosti.

Správný make-up je nejlepším pomocníkem a ochráncem pleti.
 

Odkazy:

Kosmetický salon Helena Rudolecká